Το μεταναστευτικό στο συνέδριο Economist, και οι αδυναμίες των διεθνών οργανισμών

Στην κατάσταση που διαμορφώνεται στη Μέση Ανατολή όσον αφορά το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη, σημειώνοντας ότι αυτήν τη στιγμή στον Λίβανο –πέραν των ήδη υπαρχόντων 2,5 εκατομμυρίων προσφύγων– έχει προστεθεί και 1 εκατομμύριο εσωτερικά εκτοπισμένων, οι οποίοι είναι εκτεθειμένοι στον χειμώνα που πλησιάζει. Αναφέρθηκε σε μια σειρά από ευάλωτες χώρες και στη σύνδεση κλιματικής αλλαγής, πολέμων και μετανάστευσης-εκτοπισμού. Η κ. Βούλτεψη έδωσε επίσης έμφαση στην κατάσταση στην περιοχή της Μεσογείου, στην οποία επικρατεί ασυνήθιστη ζέστη, η οποία ευθύνεται για ασυνήθιστες καταιγίδες, όπως είπε. Τα τελευταία χρόνια οι πρόσφυγες λόγω πολέμου έχουν ταυτιστεί με τους κλιματικούς μετανάστες, γεγονός που έχει καταστήσει τους τελευταίους «αόρατους μετανάστες», σημείωσε η υπουργός. Τόνισε επίσης ότι Ελλάδα και Κύπρος δέχονται περισσότερες πιέσεις από άλλες ευρωπαϊκές χώρες από τα μεταναστευτικά-προσφυγικά ρεύματα. Τέλος, η κ. Βούλτεψη μίλησε για αποτυχία της διεθνούς κοινότητας τόσο στο Μεσανατολικό όσο και στο Κυπριακό, καθώς και για αδυναμία της ΕΕ να δράσει προληπτικά όσον αφορά τα μεταναστευτικά κύματα.
Είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω την ομιλία του βουλευτή Δημήτρη Αβραμόπουλου στο συνέδριο “Economist: 8ο συνέδριο βιωσιμότητας για τη ΝΑ Ευρώπη και τη Μεσόγειο” που έδωσε την πλήρη διάσταση του μεταναστευτικού προβλήματος, τόσο για τη χώρα μας, όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά.
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. βουλευτής και πρώην Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τον Νοέμβριο του 2014 έως τον Δεκέμβριο του 2019, Δημήτρης Αβραμόπουλος, κατά την ομιλία του επεσήμανε ανάμεσα σε άλλα τις διαιρέσεις που υπάρχουν στην ΕΕ σε σχέση με το μεταναστευτικό αλλά και τις αδυναμίες των διεθνών οργανισμών. “Καθημερινά ασκείται πίεση στην Ευρώπη. Στην Ευρώπη όμως δεν υπάρχει συνεννόηση σε διεθνές επίπεδο. Οι διεθνείς οργανισμοί είναι αδύναμοι. ‘Αρα, ζούμε τις επιπτώσεις της ανθρώπινης κινητικότητας που προκαλούν και οικονομικές και πολιτικές και γεωπολιτικές κρίσεις. Αυτό όφειλε να το γνωρίζει η διεθνής κοινότητα, αλλά είπαμε, είναι και αυτή διηρημένη”, τόνισε.
Όπως πολύ σωστά τονίστηκε, η Ελλάδα αντιμετωπίζει το πρόβλημα σε άλλη βάση παρά την υπογραφή του Συμφώνου για το μεταναστευτικό, καθώς στη χώρα μας τίθεται το μέγα θέμα της αλληλεγγύης στην αντιμετώπιση αυτών των ανθρώπων που φτάνουν στα ελληνικά σύνορα.