Οι φίλοι μας, τα ζώα

Κατά τη διάρκεια μιας ιδιαίτερης εκδήλωσης, είχα την τιμή να συναντήσω τον Πρέσβη του Βιετνάμ. Στη συζήτηση, εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για συγκεκριμένα ακίνητα στην Αθήνα. Αυτή η συνεργασία ανοίγει νέους δρόμους στον τομέα των διεθνών επενδύσεων ακινήτων και προσδοκούμε σε μια επιτυχημένη πορεία.

Μεγαλώνει και στην Ελλάδα ολοένα και περισσότερο το φιλοζωικό κίνημα που στο παρελθόν δεν ήταν τόσο ενεργό και ζωντανό. Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια ώστε τα συμπαθητικά τετράποδα, κυρίως σκύλοι και γάτες, να προστατευτούν όσο ζουν στο φυσικό τους περιβάλλον, ή να υιοθετηθούν όταν είναι δυνατόν.

Υπάρχει ωστόσο μια μερίδα πολιτών που εξακολουθεί να παραβιάζει τη σχετική νομοθεσία, αλλά πολύ χειρότερα να προχωρά στην κακοποίηση ζώων, που θεωρούνται ενοχλητικά και επικίνδυνα. Αυτοί οι συμπολίτες μας είναι συχνά οι ίδιοι που μαλώνουν με τον γείτονα, που προκαλούν φασαρία στους δρόμους άνευ λόγου και αιτίας, και που γενικά παρουσιάζουν μια αντικοινωνική και ανάρμοστη συμπεριφορά. Είναι όμως άλλο πράγμα η αντικοινωνικότητα και άλλο να φτάνεις σε σημεία κακοποίησης ζώων επειδή γαυγίζουν, ή νιαουρίζουν μέσα στη νύχτα, ή απλά δεν τα συμπαθείς.

Χρειάζεται να γίνουν σοβαρά βήματα ώστε να αποτραπούν παρόμοια φαινόμενα, που δεν ξεριζώνονται εύκολα από μια κοινωνία γεμάτη παθογένειες. Για τον ίδιο λόγο, επιμένουν οι αρμόδιοι φορείς ότι η εκπαίδευση ξεκινάει από το σχολείο κι από πολύ μικρή ηλικία, που τα παιδιά μπορούν να πάρουν εφόδια και να μάθουν να σέβονται και να αγαπούν τα ζώα, τη φύση και το περιβάλλον.

Σταδιακά, θα σταματήσουμε και στη Χαλκιδική να βλέπουμε παρατημένα ζωάκια εδώ και κει, σκύλους που τους πατάνε αυτοκίνητα αλλά δεν δίνει σημασία κανείς, και περιπτώσεις κακοποίησης άλλων τετράποδων όπως άλογα ή γαϊδουράκια. Για όλα τα παραπάνω, ας μην ξεχνάμε ότι γίνονται αξιόλογες προσπάθειες από τα φιλοζωικά σωματεία της Χαλκιδικής, αλλά και τους δήμους του νομού με όσα μέσα διαθέτουν.