Γιατί τόσοι πλειστηριασμοί
Σε μια από τις πλέον τουριστικές περιοχές της χώρας, τη Χαλκιδική, δεν μας αρέσει να ακούμε και να μαθαίνουμε για πλειστηριασμούς κυρίως τουριστικών μονάδων. Μεγάλα ξενοδοχεία και μικρότερα καταλύματα βγαίνουν συχνά πυκνά στο σφυρί κάνοντας και τον πλέον ειδικό στον χώρο να αναρωτιέται τι δεν πάει καλά;
Άνθρωποι του τουρισμού έχουν κάνει λόγο κατά καιρούς για πειρατές ακόμη και στον κλάδο τους. Επαγγελματίες δηλαδή που δεν έχουν βαθιά γνώση του τουριστικού γίγνεσθαι, ωστόσο επενδύουν σε μια μονάδα π.χ. αναμένοντας τα τρελά υπερκέρδη από την πρώτη στιγμή. Οι άνθρωποι όμως που ασχολούνται χρόνια με τον τουρισμό και ζουν τον χώρο από την καλή και την ανάποδη, ξέρουν πως το επάγγελμα δεν είναι απλό.
Πρόκειται για μια πολυσύνθετη διαδικασία που προϋποθέτει βαθιά γνώση της αγοράς, κι όχι μόνο της εγχώριας αλλά της διεθνούς. Είναι εύκολο να χάσεις λεφτά και δύσκολο να κερδίσεις. Για το δεύτερο σενάριο χρειάζεται υπομονή, γερό στομάχι και δυνατά κεφάλαια. Στη συνέχεια, απαιτούνται σωστοί χειρισμοί και προβλέψεις ακόμη και για την πιο απίθανη στραβή (βλ. covid).
Μας λυπεί να κλείνουν τουριστικές επιχειρήσεις στη Χαλκιδική που θέλουμε να είναι ψηλά στις προτιμήσεις των επισκεπτών. Ας διαφυλάξουμε τον χώρο.
Στη Χαλκιδική έχουμε βιώσει ζημιές, προβλήματα, καταστροφές και θανάτους από τις επιπτώσεις ακραίων καιρικών φαινομένων. Το ίδιο και χειρότερο βλέπουμε τα τελευταία χρόνια στα γειτονικά μας και όχι μόνο κράτη. Είναι γεγονός ότι οι χώρες της μεσογείου έχουν δεχθεί τα μεγαλύτερα πλήγματα από τα «παιχνίδια» του καιρού. Συνεπώς έχουν και τις μεγαλύτερες ανάγκες από βοήθεια, στο πλαίσιο της αρωγής και της αλληλεγγύης που θα επιδείξει η ενωμένη Ευρώπη.
Όλοι πλέον πιέζουν ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσει σε έναν στοχευμένο σχεδιασμό που θα καλύπτει ανάλογες περιπτώσεις. Ίσως ένα ειδικό Ταμείο από όπου θα αντλούνται πόροι για έκτακτες περιπτώσεις.
Βέβαια όλα τα παραπάνω είναι ευσεβείς πόθοι αν δεν συζητηθούν στα «κέντρα» που πρέπει και δεν εγγυώνται ότι η Ελλάδα θα παίρνει αυτά που θα δικαιούται. Ας μην ξεχνάμε την ακαρπία της πράσινης ελιάς, και άλλες φυσικές καταστροφές που μένουν εκτός ΕΛΓΑ, αλλά αντιμετωπίζονται διαφορετικά στις γείτονες χώρες. Με δυο μέτρα και δυο σταθμά όλα;
