Συμπεράσματα από το Συνέδριο Economist “8ο Sustainability Summit for South-East Europe and the Mediterranean”

Στην κατάσταση που διαμορφώνεται στη Μέση Ανατολή όσον αφορά το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη, σημειώνοντας ότι αυτήν τη στιγμή στον Λίβανο –πέραν των ήδη υπαρχόντων 2,5 εκατομμυρίων προσφύγων– έχει προστεθεί και 1 εκατομμύριο εσωτερικά εκτοπισμένων, οι οποίοι είναι εκτεθειμένοι στον χειμώνα που πλησιάζει. Αναφέρθηκε σε μια σειρά από ευάλωτες χώρες και στη σύνδεση κλιματικής αλλαγής, πολέμων και μετανάστευσης-εκτοπισμού. Η κ. Βούλτεψη έδωσε επίσης έμφαση στην κατάσταση στην περιοχή της Μεσογείου, στην οποία επικρατεί ασυνήθιστη ζέστη, η οποία ευθύνεται για ασυνήθιστες καταιγίδες, όπως είπε. Τα τελευταία χρόνια οι πρόσφυγες λόγω πολέμου έχουν ταυτιστεί με τους κλιματικούς μετανάστες, γεγονός που έχει καταστήσει τους τελευταίους «αόρατους μετανάστες», σημείωσε η υπουργός. Τόνισε επίσης ότι Ελλάδα και Κύπρος δέχονται περισσότερες πιέσεις από άλλες ευρωπαϊκές χώρες από τα μεταναστευτικά-προσφυγικά ρεύματα. Τέλος, η κ. Βούλτεψη μίλησε για αποτυχία της διεθνούς κοινότητας τόσο στο Μεσανατολικό όσο και στο Κυπριακό, καθώς και για αδυναμία της ΕΕ να δράσει προληπτικά όσον αφορά τα μεταναστευτικά κύματα.
Το 8ο Sustainability Summit for South-East Europe and the Mediterranean του Economist, που έλαβε χώρα στις 14 και 15 Οκτωβρίου, αποτέλεσε μία εξαιρετική εμπειρία και πηγή έμπνευσης για την πορεία προς τη βιωσιμότητα και την αειφόρο ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και Μεσογείου. Η διοργάνωση του Economist ανέδειξε τις προκλήσεις αλλά και τις ευκαιρίες που υπάρχουν στον τομέα της βιώσιμης ανάπτυξης, στην ευρύτερη περιοχή.
Αυτό που ξεχώρισα από το συνέδριο ήταν η ποικιλία των θεμάτων και των ομιλητών, οι οποίοι κάλυψαν ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων, από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις τεχνολογικές καινοτομίες, μέχρι τη βιώσιμη χρηματοδότηση και την πράσινη μετάβαση στην οικονομία. Οι τοποθετήσεις των ηγετών και των ειδικών παρείχαν βαθιές αναλύσεις και ενδιαφέρουσες προτάσεις για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής, της ενεργειακής κρίσης και της κοινωνικής ανισότητας.
 
 
Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στις συζητήσεις γύρω από τις συνεργασίες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για τη χρηματοδότηση και την υλοποίηση βιώσιμων έργων, καθώς και στις λύσεις που προωθούνται για την προστασία του περιβάλλοντος και την ενίσχυση της πράσινης οικονομίας στην περιοχή της Μεσογείου.
Συνολικά, οι εντυπώσεις μου από το Sustainability Summit είναι εξαιρετικά θετικές. Το συνέδριο κατάφερε να φέρει κοντά ηγέτες και εμπειρογνώμονες από διάφορους τομείς και να προσφέρει σημαντικές γνώσεις και πρακτικά παραδείγματα για το πώς η περιοχή μας μπορεί να περάσει σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον. Αναμφίβολα, τέτοιες διοργανώσεις είναι απαραίτητες για να επιταχυνθούν οι απαραίτητες αλλαγές σε τοπικό και διεθνές επίπεδο.