Πρόληψη έναντι των πλημμυρών

Στην κατάσταση που διαμορφώνεται στη Μέση Ανατολή όσον αφορά το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη, σημειώνοντας ότι αυτήν τη στιγμή στον Λίβανο –πέραν των ήδη υπαρχόντων 2,5 εκατομμυρίων προσφύγων– έχει προστεθεί και 1 εκατομμύριο εσωτερικά εκτοπισμένων, οι οποίοι είναι εκτεθειμένοι στον χειμώνα που πλησιάζει. Αναφέρθηκε σε μια σειρά από ευάλωτες χώρες και στη σύνδεση κλιματικής αλλαγής, πολέμων και μετανάστευσης-εκτοπισμού. Η κ. Βούλτεψη έδωσε επίσης έμφαση στην κατάσταση στην περιοχή της Μεσογείου, στην οποία επικρατεί ασυνήθιστη ζέστη, η οποία ευθύνεται για ασυνήθιστες καταιγίδες, όπως είπε. Τα τελευταία χρόνια οι πρόσφυγες λόγω πολέμου έχουν ταυτιστεί με τους κλιματικούς μετανάστες, γεγονός που έχει καταστήσει τους τελευταίους «αόρατους μετανάστες», σημείωσε η υπουργός. Τόνισε επίσης ότι Ελλάδα και Κύπρος δέχονται περισσότερες πιέσεις από άλλες ευρωπαϊκές χώρες από τα μεταναστευτικά-προσφυγικά ρεύματα. Τέλος, η κ. Βούλτεψη μίλησε για αποτυχία της διεθνούς κοινότητας τόσο στο Μεσανατολικό όσο και στο Κυπριακό, καθώς και για αδυναμία της ΕΕ να δράσει προληπτικά όσον αφορά τα μεταναστευτικά κύματα.

Θλίψη προκαλούν τα στοιχεία των θανάτων που σημειώθηκαν από πλημμύρες τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Τα τελευταία 45 χρόνια (από το 1980 έως σήμερα), στην Ελλάδα σημειώθηκαν 70 θανατηφόρες πλημμύρες λόγω έντονων βροχοπτώσεων, όπου έχασαν τη ζωή τους 190 άνθρωποι.

Κι ενώ εδώ και μια 20ετια σχεδόν βλέπουμε τα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής να μαστίζουν τον τόπο, εντούτοις δεν λάβαμε επαρκή μέριμνα για την αντιμετώπισή τους.

Η αποτροπή των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης δεν θα γίνει από τη μια μέρα στην άλλη, κι ούτε είναι αναστρέψιμο το κακό που έγινε στο περιβάλλον. Υπάρχει όμως η δυνατότητα πρόληψης και είναι αναστρέψιμα τα πλημμυρικά φαινόμενα σε πολλές περιοχές. Τα έργα θα πρέπει να κατασκευάζονται σωστά και ολοκληρωμένα βάσει μελετών. Οι καταστάσεις που βιώνουμε δεν αφήνουν περιθώρια για αρπαχτές και εκπτώσεις στην ποιότητα των έργων, κάτι που πρέπει να καταλάβουν καλά οι διοικούντες τον τόπο, και όσοι συνεργάζονται με αυτούς,

Αλλιώς, κάθε θεομηνία θα σκοτώνει κόσμο και θα σπαταλούνται απίστευτα χρηματικά ποσά στην αποκατάσταση και στις αποζημιώσεις. Τα παραπάνω ισχύουν και για τη Χαλκιδική, όπου χρόνο με τον χρόνο οι κίνδυνοι των φυσικών καταστροφών απειλούν ολοένα και περισσότερες περιοχές των δήμων.