Η Χαλκιδική και τα Μνημεία της Φύσης

Κατά τη διάρκεια μιας ιδιαίτερης εκδήλωσης, είχα την τιμή να συναντήσω τον Πρέσβη του Βιετνάμ. Στη συζήτηση, εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για συγκεκριμένα ακίνητα στην Αθήνα. Αυτή η συνεργασία ανοίγει νέους δρόμους στον τομέα των διεθνών επενδύσεων ακινήτων και προσδοκούμε σε μια επιτυχημένη πορεία.

 Η Χαλέπειος Πεύκη Νικήτης, η λίμνη Μαυρόμπαρα στο Πολύχρονο και ο Πλάτανος στο χωριό Γεροπλάτανος είναι τα τρία γνωστά μνημεία της φύσης που αναγνωρίστηκαν στη Χαλκιδική και μας κάνουν περήφανους. Δυστυχώς όμως δεν είναι ευρέως γνωστά και δεν πολυδιαφημίζονται σε αντίθεση με άλλες «ομορφιές» του τόπου, που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου όχι πάντα δικαίως. 

Ο Γεροπλάτανος είναι μικρό χωριό, ορεινό και με λίγους κατοίκους. Το πλατάνι του όμως στο κέντρο του χωριού, έχει πολλές ιστορίες να διηγηθεί για τα τελευταία 200 χρόνια, και όσα είδε από ύψος… 20 μέτρων. Αλλά, ποιος ξέρει ότι είναι διατηρητέο πλατάνι; Ελάχιστοι από τους επισκέπτες της Χαλκιδικής. 

Η Μαυρόμπαρα στο Πολύχρονο που βρίσκεται σε υψόμετρο 200 μέτρων παρουσιάζει εξαιρετικά μεγάλο οικολογικό ενδιαφέρον παρά το μικρό μέγεθος της λιμνούλας. Είναι τυχεροί και δεν μετανιώνουν όσοι κάνουν τη διαδορμή μέσα στο δάσος του Πολυχρόνου, για να φτάσουν στο τέλος στη λίμνη. Εκεί τους περιμένουν και οι χελώνες, μόνιμοι κάτοικοι. Αλλά πόσοι πραγματικά φτάνουν ως εκεί; Ελάχιστοι σε σχέση με τους λουόμενους της παραλίας Πολυχρόνου. Η Χαλέπειος Πεύκη, τα δάση μας στη Σιθωνία, στη Νικήτη. 

Τα δέντρα που χαρίζουν απλόχερα τη σκιά τους και δροσίζουν τα καυτά καλοκαίρια. Τα βλέπουμε, τα προσπερνάμε και συνεχίζουμε στον δρόμο προς την ακτή. Αυτά όμως είναι οι πνεύομονές μας και αλίμονο αν κινδυνεύσουν από πυρκαγιά. Κάθε βόλτα στη Χαλκιδική είναι μια εμπειρία. Αρκεί να γνωρίζει ο επισκέπτης αυτό που αναζητά και πώς θα το βρει.